W Zakopanem trwa zgrupowanie kadry Polski. Dziennikarze odwiedzający siatkarzy, mieli niecodzienną okazję skosztować dań przygotowanych przez Dawida Grucela – kucharza reprezentacji.

Szef kuchni restauracji Hilton Garden Inn Kraków Airport i jednocześnie członek National Polish Culinary Team 2018 jest bardzo ważnym punktem podczas wielogodzinnych treningów naszych siatkarzy, dba o to by ich dieta była dostosowana do ich potrzeb.

Od początku bardzo dobrze poczułem się w tej grupie, staram się wykorzystać swoje doświadczenie w przygotowaniu jak najbardziej korzystnych dla zdrowia i sportowej formy posiłków. Po przeprowadzeniu wywiadu wiem co siatkarze lubią, a czego mam w kuchni unikać – powiedział Dawid Grucel.

Jak potwierdzają siatkarze, mimo ciężkich treningów, czują się wspaniale.

– Świetnie się tutaj czuję. Zostałem bardzo dobrze przyjęty przez chłopaków. Pracujemy bardzo ciężko, ale mamy czas na żarty i jestem z siebie zadowolony, bo mogę już po polsku odgryźć się kolegom – mówił dziennikarzom Wilfredo Leon.

Trener biało-czerwonych, zwraca uwagę na cel, jakim jest kwalifikacja do Igrzysk Olimpijskich: Mamy nad czym pracować. W Lidze Narodów nasza dyspozycja była bardzo odległa od tej, którą prezentowaliśmy podczas mistrzostw świata. Musimy szybko wrócić do formy sprzed roku. Już za miesiąc czekają nas eliminacje do Igrzysk Olimpijskich. To dla nas najważniejsza impreza w tym roku i musimy być w 100% gotowi – powiedział Vital Heynen.

źródło: pzps.pl/fot:FIVB